Ohita
  • Pelastakaa lapset & gigantti (2)

    Haluamme auttaa perheitä pärjäämään digiarjessa

    Yhteiskunta digitalisoituu kiihtyvää vauhtia, mikä näkyy yhä vahvemmin jokaisessa perheessä. Arjessa pärjääminen vaatii paljon ymmärrystä, taitoja ja yhteisiä pelisääntöjä. Etenkin vanhempia askarruttavat monet asiat, kuten sosiaalisen median turvallisuus, laitteiden käytön kohtuullisuus ja pelaamisen vaikutukset.

    Gigantti ja Pelastakaa Lapset haluavat auttaa perheitä pelaamaan paremmin yhteen digiarjessa. Kokosimme tälle sivulle hyödyllistä tietoa aina asiantuntijavinkeistä tutkimustuloksiin ja perheiden yhteiseen tekemiseen. Sivulta löydät tietoa yhteistyöstämme, kuten viidesluokkalaisten digiturvataitoja vahvistavasta Huippula-palvelusta.

    Sydän gigantti

    Tutkimustulokset tukena – miten edistämme perheiden digihyvinvointia

    Gigantissa olemme toteuttaneet jo vuodesta 2008 Tech Trouble -tutkimusta, jonka tuoreimmat tulokset tulemme julkaisemaan syyskuussa 2023. Niiden mukaan vanhempien digihuolet ovat edelleen merkittäviä, mutta vain noin 11 % alaikäisten huoltajista kokee, että suurin vastuu digitaitojen opettamisesta​ on perheillä itsellään. 

    Pelastakaa Lapset tuottaa vuosittain mittavasti tutkimustietoa lapsista ja nuorista digitaalisissa ympäristöissä. Esimerkiksi Grooming lasten silmin - ja Lapset laitteilla -selvitysten (2021; 2022) sekä Digital Citizenship -kartoituksen (2023) mukaan alaikäiset kohtaavat kasvavassa määrin digiuhkia, ja yli 30 % perheissä riidellään digiasioista viikoittain. 

    Yhdessä haluamme tukea perheiden digivalmiuksia ja kannustaa keskinäiseen kohtaamiseen. Gigantti on yhtenä pääkumppanina Pelastakaa Lasten Huippula-palvelussa, joka opettaa digiturvataitoja alakoululaisille ja tarjoaa työkaluja digikasvatukseen vanhemmille sekä opettajille.​ Lisäksi edistämme turvallista ja osallistavaa pelaamista asiantuntijavierailujen ja koko perheen pelitapahtumien muodossa. 

    Perheenjäsenet katsovat eri näyttöjä

    Pelastakaa Lasten asiantuntijat: tärkeintä ovat perheen yhteiset digihetket

    Digilaitteilla käytettyä aikaa kannattaa arvioida paitsi perheen kesken, myös yhdessä lapsen kaveripiirin kanssa. Ulkoilu ja liikunta, sekä muut kuin digitaaliset harrasteet tuovat tasapainoa sosiaaliselle medialle ja pelaamiselle. Myös virikkeettömän levon merkitys on mittava – niin lapsilla kuin aikuisillakin.

    Tärkeintä perheen digiarjessa ovat säännölliset keskusteluhetket, sekä yhteinen aika digilaitteiden parissa. Ne luovat läheisyyttä ja luottamusta, ja avaavat väyliä kohtaamiseen. Askarruttavat asiat ja yhteiset pelisäännöt on luonteva ottaa puheeksi mielekkään tekemisen äärellä. 

    Vanhemmat kokevat digilaitteiden ja vaikutukset negatiivisemmin lasten hyvinvointiin, kuin lapset itse. Ennakkoluuloja kannattaa hälventää kiinnostumalla ja kysymällä. Esimerkiksi noin 53 % aikuisvastaajaa Gigantin Tech Trouble 2023 -tutkimuksessa koki, että lapset pelaavat ​liikaa pelejä, mutta eivät itse kuitenkaan halunneet oppia pelaamisesta enemmän.  

    Ota haltuun Pelastakaa Lasten rakentama mediataitokurssi vanhemmille.

    Koko perheen palvelut (Gigantti Oy - Petri Saarelainen)

    Käytännön digivinkit perheen keskusteluihin: ota nämä esille lapsen kanssa

    • Medianlukutaito - Kaikki ei ole totta mikä netissä on nähtävillä. Opeta lasta suhtautumaan kriittisesti näkemäänsä ja etsimään tietoa luotettavista lähteistä.
    • Käyttäytymissäännöt somessa - Miten kohdellaan ihmisiä somessa, chateissa ja keskustelupalstoilla? Kuinka suhtautua muiden ihmisten huonoon käytökseen netissä?
    • Kuvien julkaiseminen - Kenestäkään ei saa ottaa tai julkaista kuvia ilman lupaa. Myöskään lapsen ei tarvitse suostua kuvaan ellei hän halua.
    • Salasanojen merkitys - Mahdollisimman pitkä salasanalause on paras tietosuoja lapsen näkökulmasta. Salasanaa ei tule jakaa kenenkään kanssa.
    • Tauotus laitteiden käytössä - Ajatus kulkee ja hyvä mieli pysyy yllä, kun muistaa pitää taukoja digilaitteiden käytössä. 

    Lataa lapselle ilmainen ja hauska, Opetushallituksen tukema Spoofy-tietoturvapeli.

    Gigantti tekee hyvää tyttö sohvalla puhelin kädessä ja kuulokkeet korvilla

    Lisätietoa tutkimuksista – Lapset laitteilla -selvitys (2022)

    Pelastakaa Lasten digihyvinvointiselvityksessä 2022 tarkasteltiin lasten ja vanhempien näkemyksiä digilaitteiden vaikutuksista lapsen hyvinvointiin. Tulokset osoittavat keskustelun tärkeyden lapsiperheissä. 

    • 58 % vanhemmista koki digilaitteiden paranteen lasten uusien tietojen ja taitojen oppimista, kun vain 9 % ilmoitti huonontavista vaikutuksista. Toiseksi myönteisin vaikutus nähtiin olevan kaverisuhteisiin.
    • Negatiivisimmin digilaitteet vaikuttivat vanhempien mielestä lapsen uneen ja lepoon, toiseksi negatiivisimmat vaikutukset nähtiin liikuntaan ja urheiluun.
    • Myös lapset näkivät digilaitteiden ja sovellusten parantaneen eniten uusien tietojen ja taitojen oppimista (71 %). Toiseksi eniten parantaneita vaikutuksia nähtiin kaverisuhteille (50 %). Kolmanneksi eniten parantavia vaikutuksia nähtiin koululle ja opiskelulle (30 %). 
    • Lapset mainitsivat, että huonontaneet vaikutukset liittyivät eniten uneen ja lepoon (27 %).

    Gigantti tekee yhdessä hyvää - joka päivä!