Ohita
  • Tee töitä tien päällä

    Onko sinulla pitkä matka työpaikalle tai onko työsi liikkuvaa? Joskus on tärkeää  saada töitä tehtyä myös matkalla. Kerromme, miten se käy kätevästi.

    Diginomadi – sillä nimityksellä kutsutaan ihmisiä, jotka tekevät töitä tietokoneella paikasta ja usein ajastakin riippumatta. Sinäkin voit olla diginomadi, jos esimerkiksi kuljet päivittäin pitkiä työmatkoja, teet liikkuvaa työtä myyntiedustajana tai matkustat tapaamaan asiakkaita. Silloin tulee monesti kirjoitettua sähköposteja, soitettua puheluita ja valmistauduttua päivän tehtäviin matkan varrella autossa, junassa tai lentokoneessa. Ne ovat kaukana ihanteellisesta työpisteestä, joten tässä muutama vinkki, miten selvitä työnteon teknisistä haasteista matkalla.

    Mies ja nainen lentokentälläMies ja nainen lentokentällä
    Nainen selaa älypuhelinta julkisilla liikkuessaan

    Hiljaisuutta, kiitos!

    Hyvä kuulokemikrofoni, jossa on melunvaimennus ja mahdollisuus vastata puheluihin, kuuluu jokaisen matkalaisen perusvarustukseen. Se voi tarjota kaivattua hiljaisuutta matkalla, ja sen avulla on mukavaa käydä keskusteluja asiakkaiden ja kollegoiden kanssa.

    Melunvaimennuksella varustettuja kuulokkeita on kolmenlaisia: in-ear, on-ear ja over-ear. Useimmiten korvaan asetettavat in-ear-korvanapit ovat oikea ratkaisu tien päällä, mutta jos haluat kuunnella matkalla musiikkia, niin kaikkein parhaan äänenlaadun saa kuppikuulokkeilla eli over-ear-malleilla.

    Kun keskityt töihisi kannettavalla tietokoneella junassa tai lentokoneessa nauttien kuulokkeista soljuvasta taustamusiikista, et ehkä huomaakaan, kuinka uteliaat katseet seuraavat sivusta, mitä näytölläsi tapahtuu. Joissain kannettavissa on sisäänrakennettu tietosuojatoiminto. Jos sellaista ei ole, kannattaa hankkia pikkurahalla saatava magneettisesti näytön eteen kiinnittyvä tietoturvasuoja. Sen ansiosta näytön näkee vain suoraan edestä, joten uteliaat sivustakatsojat jäävät nuolemaan näppejään.

    Suojia on erikokoisia, ja ne on helppo asettaa paikoilleen ja poistaa sitten, kun niitä ei enää tarvita.

    Tutustu vastamelukuulokevalikoimaan
    Junan pöydällä oleva puhelin käyttää varavirtalähdettä lataukseen

    Jottei virta katkeaisi

    Virransaanti voi olla haaste tien päällä. Siksi osa matkatyöläisen vakiovarustusta on hyvä varavirtalähde, jonka avulla saat varmasti pidettyä vaikka puhelimen aina valveilla.

    Varmista hankintavaiheessa varavirtalähteen kapasiteetti ja liitännät. Kapasiteetin olisi hyvä olla vähintään 10000 mAh, ja varavirtalähteestä on tietysti löydettävä ne portit, joita laitteidesi lataamiseen tarvitset, yleisimmin USB-A ja USB-C.

    Autoon on hyvä hankkia myös siihen sopiva autolaturi.

    Katso kaikki varavirtalähteet
    Käytössä oleva tablettitietokone

    Oikeat laitteet oikeaan laukkuun

    Ehkä valitset kannettavan tietokoneen sijaan mieluummin matkalle mukaan pienen ja kevyen tabletin. Se ei kuitenkaan saa rajoittaa työntekoa. Nykyisin on saatavilla hyviä erillisiä näppäimistöjä, jotka liitetään langattomasti tablettiin tai matkapuhelimeen, ja jos ei tyydy kaikkein halvimpaan, niin erillisellä näppäimistöllä voi mukavasti kirjoittaa jopa tuntikausia.

    Myös erillinen näyttö voi usein olla hyvä idea – siitä voi olla iloa vaikka hotellihuoneessa tai kun pidät esitystä asiakkaalle. Kätevästi kulkevissa kannettavan tietokoneen kokoisissa erillisnäytöissä on seisontatuki takana ja usein kosketusnäyttöominaisuus.

    Jotta kaikki tarpeellinen kulkee keskitetysti mukana, on hyvä hankkia tarkoitukseen suunniteltu tietokonelaukku tai reppu. Laukun on oltava sopivan kokoinen, jotta se suojaa laitteita kunnolla, jotta kaikki mahtuu mukaan ja jotta sitä on näppärä käyttää.

    Tutustu tablettivalikoimaan