Ohita
  • Nainen istuu sängyssä nauttien kupillista kahvia

    Paneelilämmitin, konvektorilämmitin vai öljylämmitin - mikä sopii sinulle?

    Pohjoismainen ilmasto on viileä suurimman osan vuodesta. Siksi lämmittimillä on merkittävä rooli kotoisan tunnelman luomisessa. Tiedätkö, millainen lämmitin vastaa sinun tarpeitasi?

    Kotiin on saatavilla monia eri lämmitystapoja, eikä vaihtoehtojen viidakossa suunnistaminen aina ole helppoa. Kannattaisiko valita öljylämmitin vai paneelilämmitin? Entä mitä eroa oikeastaan on konvektorilämmittimellä ja öljylämmittimellä?

    Älypaneelilämmitin seinään kiinnitettynä

    Paneelilämmitin kiinnitetään seinään

    Paneelilämmitin kiinnitetään seinään, ja lämpö leviää koko huoneeseen. ”30 vuotta sitten lämmittimissä oli tehonsäätö, eli käyttäjä pystyi valitsemaan tehoksi joko 500 tai 1 000 wattia. Sitä ei koskaan sammutettu, vaan se oli jatkuvasti päällä”, Philip Bryn-Haugland Milliltä sanoo. Nykyään markkinoilla olevat paneelilämmittimet ovat itse asiassa konvektorilämmittimiä. Niiden säteilemä lämpö leviää tasaisesti sen sijasta, että se vain vapautuisi suljetun järjestelmän kautta huoneeseen. ”Koko huone lämpenee, ei vain lämmittimen lähiympäristö”, hän toteaa. Teknisesti lämmittimen toimintaperiaate perustuu siihen, että lämmin ilmaa kohoaa ylöspäin. ”Kylmää ilmaa virtaa altapäin lämmittimeen, joka lämmittää sen, ja lämmin ilma leviää lämmittimestä ulos huoneeseen”, Bryn-Haugland selittää. Jos kurkistat paneelilämmittimen sisään, huomaat, että lämpövastus on valmistettu alumiinista. ”Vastus kuumenee ja lämmittää ympäröivän ilman käyttämällä apunaan lämmittimen uurteiden välissä olevaa ilmaa”, hän sanoo. Uudet paneelilämmittimet ovat lämpötilaohjattuja ja käyttävät tietyn wattimäärän. ”Paneelilämmittimet toimivat siten, että niissä oleva lämpötila-anturillinen termostaatti on joko päällä tai pois päältä. Se säätelee itse itseään”, hän selittää. Jos sinulla siis on 600 watin paneelilämmitin, se käyttää aina joko 600:aa wattia tai ei mitään. ”Et voi esimerkiksi käyttää vai puolta määrää siitä, 300:aa wattia”, hän täsmentää. Paneelilämmittimen etuna on se, että lämpötila pysyy tasaisena. Koska lämmitin kiinnitetään seinään, se ei myöskään vie lattiatilaa, mutta seinälle sen on sitä vastoin mahduttava. ”Kyseessä on peruslämmitin, jota voi pitää aina päällä”, Bryn-Haugland sanoo. ”Laite lämmittää paikallisesti, joten lämmittimiä kannattaa sijoittaa tasaisesti eri puolille huonetta.”

    Lämpöpaneelit
    Konvektorilämmitin tikkaiden ja tuolin vieressä

    Konvektorilämmitin - vapaasti sijoitettava ja tehokkaasti lämmittävä

    Konvektorilämmitin lämmittää huoneen nopeasti samalla periaatteella kuin paneelilämmitinkin. Näiden kahden merkittävin ero on se, että konvektorilämmitintä voi siirtää paikasta toiseen. Siksi sitä kutsutaankin myös lattialämmittimeksi. Konvektorilämmittimien teho on yleensä 2 000 wattia, paneelilämmittimien puolestaan 300–1200 wattia. ”Koska konvektorilämmitin on paneelilämmitintä suuritehoisempi, se myös lämmittää nopeammin”, Bryn-Haugland toteaa. Lämmittimet ovat lämpötilaohjattuja, ja niissä on kolme tehotasoa. Kulloinkin käytettävän tehon voi siis valita tarpeen mukaan. ”Voit esimerkiksi asettaa lämmittimen käyttämään 750 wattia ja valita huoneenlämmöksi 23 astetta. Huone vain lämpenee hitaammin kuin jos olisit valinnut 2 000 watin tehon”, hän sanoo. Konvektorilämmittimen etuja ovat helppo liikuteltavuus ja lämmityksen nopeus. Sitä ei kuitenkaan pidä jättää päälle ilman valvontaa. Paneelilämmitin voi olla jatkuvasti päällä, mutta konvektorilämmittimiä saa käyttää vain kun talossa ollaan kotona. ”Tämäntyyppinen lämmitin ei sovellu esimerkiksi mökin lämmittämiseen ennen sinne saapumista”, hän toteaa.

    Vapaasti sijoitettavat lämmittimet
    Öljylämmitin olohuoneessa

    Öljylämmitin sopii allergikoille

    Lämpövastukset on sijoitettu lämmittimen sisään, eivätkä ne ole yhteydessä ilmaan. Koska tällainen lämmitin ei kuivata sisäilmaa, se sopii loistavasti allergiakoteihin. Lämmittimet ovat siirrettäviä, ja kalliimmissa malleissa on myös digitaalinen lämpötilansäätö. ”Näissä lämmittimissä yhdistyvät öljylämmittimen pehmeä lämpö ja konvektorilämmittimen lämmitysteho”, Bryn-Haugland sanoo. Öljylämmitintä ympäröi lämmön muodostama pilvi, joten laitteelle on mietittävä hyvä sijoituspaikka. ”Etenkin syksyisin ja talvikuukausina ikkunoista saattaa vetää”, hän toteaa. Ikkunoiden alla tulee käyttää toisentyyppisiä lämmittimiä, sillä öljylämmittimet eivät yksin riitä torjumaan kylmää. Bryn-Haugland sanoo, että monet pitävät öljylämmittimiä palovaarallisina, koska niistä voi joskus vuotaa hieman öljyä. ”Tätä tapahtuu erittäin harvoin, mutta joskus niistä voi tiputtaa pisaran tai pari”, hän sanoo. ”Jotkut ovat huolissaan, että koko talo syttyy liekkeihin, jos öljy joutuu kosketuksiin tulen kanssa, mutta tämä ei pidä paikkaansa.” Lämmittimissä käytetään erityistä öljyä, joka ei käyttäydy sillä tavalla.

    Öljylämmittimet