Ohita
  • Calman - SDR-HDR-banneri

    Mitä eroa on SDR:llä ja HDR:llä?

    SDR ja HDR ovat oleellisia standardeja televisiokuvan kannalta – mutta mitä eroa niillä on, ja mitä merkitystä niillä on kotikäyttäjän kuvanlaadulle?

    Uutta televisiota ostaessa on huomioitava monta seikkaa, ja nykypäivän monet eri tekniikat kummallisine kirjainlyhenteineen voivat tuntua aluksi hämmentäviltä. Ensimmäiseksi haltuun kannattaa ottaa lyhenteet SDR ja HDR, sillä näillä kahdella standardilla on suuri vaikutus uuden television kuvaan.

    SDR on lyhenne sanoista Standard Dynamic Range. Sillä viitataan standardiin, joka oli vallitseva vanhoissa televisioissa ja litteissä näytöissä. Viime vuosina HDR – High Dynamic Range – on noussut valtaapitäväksi standardiksi, jota käyttävät niin suoratoistopalvelut kuin videopelivalmistajat. HDR-kuva on syvempi ja värikylläisempi kuin SDR. HDR säilyttää erinomaisesti yksityiskohdat myös hyvin hämärissä tai hyvin kirkkaissa kohdissa tehden kuvasta häikäisevän realistisen näköisen. Perinteisellä SDR-ruudulla toisiaan lähellä olevat sävyt sulautuvat usein yhdeksi, sillä vaikka SDR toistaa lähes 17 miljoonaa värisävyä, ei se ole mitään HDR-kuvan 1,7 miljardin värisävyn rinnalla. Jos HDR-television nimessä on 4K tai 8K, on kokemus vielä upeampi: 4K ja 8K kertovat kuvan resoluution, eli sen, kuinka monta pikseliä ruutu pystyy näyttämään.
    Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että SDR olisi muuttunut turhaksi. Monet sisällöt tuotetaan edelleen SDR-laadulla, varsinkin lineaarisen television puolella. SDR-kuva voi näyttää oikein hyvältä, ja kalibroimalla televisionsa pääsee vielä pidemmälle.

    Calman - riikinkukko

    Tulevaisuus on HDR:n

    Samalla on selvää, että tulevaisuus kuuluu HDR-tekniikalle. High Dynamic Range tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että mustan ja valkoisen välillä on enemmän liikkumavaraa kuin SDR:llä. Niinpä sävyjä voi olla enemmän, mikä tekee kuvasta paremman, vivahteikkaamman ja luonnollisemman.

    HDR mahdollistaa lähes epätodellisen todenmukaisen kuvan – kokemus on aivan uudenlainen vanhaan televisioon tottuneelle! Kun katsoo HDR-laadulla nopeatempoista urheilua, kuten vaikkapa Formula 1 -kisoja, jää kokemuksesta oikeastaan puuttumaan vain renkaiden käry verrattuna kokemukseen paikan päällä. Elokuvia katsellessa tuntuu helposti siltä kuin olisi itse mukana tapahtumissa. Elokuvat ja sarjat näyttävät paremmilta ja siksi myös tuntuvat vaikuttavimmalta.

    Calman - Nainen katsoo televisiota sängyssään

    Valossa on kaikki

    Tärkeä avainsana todentuntuisen kuvan luomisessa on ”nit”. Nitit kertovat, paljonko kirkkautta on neliömetrillä – nyrkkisääntönä voisi sanoa, että mitä enemmän nitejä, sitä parempi on television kuvanlaatu päivänvalossa katseltuna. Eikä siinä kaikki: jos säätää kirkkauden täysille, tv on kuin häikäisevä lamppu. Nitien määrä riippuu toki aina siitä, millaista sisältöä ruudulla pyörii. Eri värit ja valoisuuden asteet asettavat eri vaatimuksia kirkkaudelle, mutta iso määrä nitejä mahdollistaa täyteläisemmät värit ja hienostuneemmat varjostukset, jolloin kuva on taas askeleen lähempänä todellisuutta. SDR-kuva tukee 100 nitin kirkkautta, kun taas HDR jopa 1 000 nitin kirkkautta. Uudempi HDR-versio nimeltään HDR10+ osaa hyödyntää peräti 4 000 nitiä.

    Niteistä nitiseminen ei ole vain teknistä kikkailua. Valo on tärkeä tekijä, kun ihmissilmä havainnoi ympäristöä. Ajattele, miten havaitset huoneen yksityiskohtia kynttilänvalossa ja halogeenispotin alla – ero on valtava. Sama efekti tapahtuu myös televisioruudulla. Kirkkaampi kuva paljastaa enemmän yksityiskohtia ja luonnollisemmat värit, valon, varjot ja kontrastin.

    Calman - Näyttö ja Calman-ohjelma

    HDR-standardista on monia versioita

    Useimmat suoratoistopalvelut tarjoavat sisältöjä HDR10-laadulla, ja myös useimmat 4K-televisiot on optimoitu HDR10:a varten. HDR10 optimoi itsensä automaattisesti elokuvan tai sarjan alkaessa, tai joskus jopa kohtausten välillä. Kuvanlaatu on huomattavasti parempi ja vivahteikkaampi kuin SDR:llä.

    Lisäksi tarjolla on Dolby Vision, HDR10+ ja HLG – ja tulevaisuudessa versioita nähdään varmasti vielä lisää. Kaikille näille tekniikoille yhteistä on niiden perustuminen HDR-tekniikkaan. Eri valmistajat mielellään optimoivat tekniikkaa omille ratkaisuilleen ihanteellisiksi – mikä hyödyttää tietysti etenkin sinua, katsojaa.